CBRE

MELBOURNE

Challenge

Based on the grid of urban planning in Melbourne, WMK Architecture has incorporated CBRE's new global ABW workplace with an overlay of Melbourne flavour.

Dynamic and open areas facilitate collaboration and interaction amongst staff and visiting clientele. The dramatic and spectacular views from the boardroom and breakout areas allow expansive views for all, maximising Melbourne's iconic landmarks such as the Yarra River and the 'G'.

Solution

CBRE's workspace is reflective of the streamlined culture that is evident in the CBRE organisation. The outcome is a vast improvement to the organisation's workplace, staff satisfaction and general productivity, whilst evoking a calming aspect to the layout of the offices in Melbourne's CBD that are an extension of the spectacular views.

The grid configuration to reflect the Melbourne city planning and defining finishes translate to offer staff a variety of work settings. The work environment provides spaces to collaborate, open work points to work individually or collectively, and spaces to allow for focus in the midst of a busy workday.

Outcome

The transformation from a dark palette in the core to a lighter palette is vital to the realisation of the design. Bluestone flooring to the client entry area to incorporate classic Melbourne aesthetic if offset by the elegance of European oak floorboards. The gridded concept is reinforced with the reception desk and feature city map wall design.

Organic light forms and an incorporation of warmth and texture in the fabric features soften the linearity. Alongside a dynamic floor space, flexible work settings allows a seating capacity of 80% shared ratios in individualised 'home zones'. This space has casual meeting rooms and staff breakout areas.